kadr - sklep

Polskie świeże owoce podbijają kraje Europy najlepszą jakością

Polska dzierży wysokie miejsce na europejskim kontynencie pod względem eksportu świeżych owoców. Krajowa produkcja w żaden sposób nie ustępuje innym krajom. W większości krajów nawet, polskie świeże owoce są oceniane jako jedne z lepszych gatunkowo i są rozchwytywane.

marina - sklep
Autor: Graham C99
Źródło: http://www.flickr.com
płótno - sklep
Autor: centralniak
Źródło: http://www.flickr.com

Jeżeli idzie o owoce Polska najmocniej słynie ze swoich jabłek, malin, truskawek oraz aronii. Sektor sadownictwa to ponad 15 % polskiej produkcji rolnej, a co najciekawsze, polskie owoce słyną z niskiej bądź zerowej ilości pestycydów. Dzięki temu, kwitnie eksport owoców, a wraz z nim wartość polskich owoców z klimatu umiarkowanego na rynkach międzynarodowych.

Nasz kraj, przez wzgląd na duże fluktuacje temperatur oraz kapryśną pogodę, co roku wykazuje znaczne dysonanse w ilości zbiorów. Na szczęście, zastosowanie innowacyjnych technologii a także wprowadzenie konkretnych gatunków jabłek sprawiło, iż hurtownia odzieży wólka kosowska owoców może dłużej przechowywać produkty, bez utraty przez nie walorów smakowych. Z tego powodu, również na rynku rodzimym, jesteśmy w stanie dłużej się zajadać najlepszymi rodzimymi owocami.

Eksport owoców do innych państw stanowi ponad 30 % wytwórstwa polskiego sadownictwa, ale w zakresie owoców z klimatu umiarkowanego, nasz rynek jest kompletnie samowystarczalny. Rodzime jabłka oraz truskawki są rozchwytywane, a chwalone są za pyszny smak i dużą soczystość. Można dlatego powiedzieć, iż jeśli idzie o owoce Polska wiedzie prym, szczególnie na rynku jabłek. Te owoce eksportujemy również w formie zagęszczonego soku jabłkowego. Ani jedna grupy producentów owoców nie jest w stanie zarzekać się na niski utarg.

kadr - sklep
Autor: zazuzizu
Źródło: http://www.flickr.com

Polska słynie także ze swoich przetworów. W szczególności z przetworów takich własnoręcznych, jak i produkowanych przez koncerny. Nieograniczony dostęp do młodych owoców porą letnią, a znacznie zmniejszony porą zimową, ma na popularność przetwórstwa znaczący wpływ.

Ten niezwykle unikalny serwis www opisuje podobną kwestię, co artykuł, który właśnie czytasz. Jeśli Cię on interesuje, kliknij tu!

To już zasadniczo, polska kultura. Każdy z nas, na jakimś etapie swojego życia próbuje wytwarzać własnoręcznie robione przetwory, by dłużej cieszyć się pysznym smakiem polskich owoców.

Jako Polacy powinniśmy być dumni z naszych polskich owoców a także naszych sadowników, dbających o najwyższą jakość naszych świeżych owoców. Dzięki międzynarodowej sprzedaży możemy być także pewni, iż będąc na wakacjach w państwach europejskich, będziemy mogli znaleźć rodzime owoce.